с.Кондолово

Село Кондолово се намира в района на Странджа планина. То е едно от малкото села със запазена типична странджанска архитектура от края на 19-ти — началото на 20 век. Разположено е на северния вододел на река Велека, на шосето Царево — с. Кондолово — с. Граматиково — Малко Търново, на 24 км от Царево.

Североизточно от селото в местността Влахово има тракийска и късноантична крепост — „Мързовското кале“. Това е малка крепост с площ около 1 dka и стена от ломен камък без спойка. Непосредствено до нея се намира тракийско селище. На отсрещния югоизточен бряг на реката има крепост. На това място, в местността, наречена „Рупите“, има следи от древна металургична дейност. В землището на Кондолово са познати 3 могилни некропола. Единият се намира в местността „Писан камък“ североизточно от селото, на десния бряг на река Тисовица. Той включва 40 малки могили с каменни кръгове. На 0,5 km североизточно от него има втори некропол с приблизително 100 малки могилки. Третият некропол е в местността Камила и включва около 50 могилки. В местността Трънът се намира манастирът „Свети Георги“.  С името Мързова селото фигурира в данъчни регистри на кааза (окръг) Анхиало през 17 — 18 век. Според спомени, препредавани през вековете, Кондолово е основано от жители на Урдовиза (днес Китен), избягали от лазите (кавказките пирати). В 18 век селото било обезлюдено от чума. В края на века пострадало и от кърджалийските грабежи. През 1821 г. видни българи от селото участват в гръцкото революционно движение (Хетерия) и са наказани със смърт. Има едно преселение в Южна Русия през 1830 г. и връщане обратно след две години. В края на века Мързево фигурира върху картата на Хайнрих Киперт.

По време на Освобождението селото наброявало около 100 къщи. Тези, които не искали да останат в Турция при установяване на границата, се преселват в Приморско, Преображенци, Козичане и Галата. 1903 година заварва селото с 80 къщи. Цялото население било българско. Турци били само пъдарят и митничарят.  При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Мързово силно пострадва. Всичките 45 къщи са ограбени. Свободата идва тук едва след Балканската война. Преброяването в 1926 година отбелязва 68 къщи и 323 жители, от които 30 бежанци. Сега има 40 жители.  На 22 май 1950 година селото е преименувано на Кондолово в чест на войводата Георги Кондолов.

Манастирът "Света Петка"се намира на около километър югоизточно от село Кондолово, сред вековна дъбова гора.
Сведеният за възникването и съществуването на манастира са оскъдни, повечето което се знае за него идва от легендите и преданията, бил е опожаряван три пъти от турците, след което наново съграждан.
Сегашният параклис "Св. Петка", който се смята и за най-големия в Странджа, е построен върху основите на древна църква.
По стара традиция на 55-ият ден след Великден хората от селото се събират в храма да почетат празника му, защото вярват, че Св. Петка ги закриля.

Светата вода с праклисче "Св. Панталеймон" се намира на около 1 км северозападно от центъра на с. Кондолово, в дълбок живописен дол.
Забравеното и изоставено през годините на тоталитаризма параклисче е възстановено едва преди няколко години.
Според местните хора водата на изворчето лекува ред болести.

Светата вода с параклисче "Св. Константин" се намира югоизточно от с. Кондолово, непосредствено до гробищата.
На около 50 м източно от параклисчето расте вековен цер (вид дъб).

https://www.youtube.com/watch?v=kQ3Y0TnT7Nc