с.Белеврен

Белеврен е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, област Бургас. Село Белеврен се намира в Странджа планина.  Селото е с древна история, за това свидетелстват следите, оставени от траките, обитавали тези места - долмените. Думата „еврен“ на турски означава змей. В близост до Белеврен е имало римско селище в древността. Селото е било с изцяло турско население до Илинденско-Преображенското въстание (1903), след което то е било подменено от изцяло българско, когато е заселено с български бежанци от Тракия. Според една легенда, когато монаси пренасяли мощите на Света Петка през горите в Странджа, там, където присядали да починат, от мощите изтичал елей. А където капнел, от недрата на земята бликвала лечебна вода. И понеже Божиите служители били изтощени от дългия път, се налагало често да поспират. Заради това най-мистичната ни планина е осеяна с десетки параклисчета, вдигнати върху лековити аязма. Едно от тях се казва „Света Троица“ и се намира край село Белеврен, само на 3 километра от границата ни с Турция. От незапомнени времена местните хора пиели от извора за здраве и дълголетие. Аязмото се прочуло, че водите му лекуват различни заболявания – най-вече очни и рани и при него често се отбивали хора и от съседните села. Има го и сега, макар че край него вече почти не стъпва човешки крак. Някога многолюдно, днес село Белеврен наброява едва двадесетина жители, все възрастни хора. 

Църквата в селото е кръстена „Света Троица“, възстановена е след 2001 г. с активното участие на Калоян Иванов и живущите в селото. Аязмото също е възстановено от Калоян Иванов. Отвън има минерален извор, лекуващ различни заболявания и най-вече очни и рани.

През 3 години се провежда земляческа среща на родените в селото и техните потомци. Панаира се е провеждал на Свети Дух всяка година. Провеждал се е още един панаир на Аязмото всяка година на 2 юни по стар стил Свети Константин и Елена.