Jun. 24, 2016

Билките в Странджа

В Странджа се срещат около 500 вида лечебни билки.
От групата на защитените от закона растения най-характерен е тисът. Друг рядък вид е лавровишнята, която се среща в гори от източен бук. Във влажни сенчести долове рано на пролет могат да се видят красивите виолетови цветове на цикламата (ботурче). По сухи варовити терени в планината са установени две находища на друг защитен вид – кримски/сирийски чай. По външен вид и лечебни качества това растение е сходно с пиринския (мурсалски) чай.
В Странджа се срещат и билки с ограничителен режим на ползване. В буковите гори се среща лудото биле, което расте по разсветлени горски поляни и в сечищата. По открити, сухи, варовити места растат тревистият зимзелен, зайчата сянка и бодливият залист. В планината са установени разнообразни билки, които имат по-широко разпространение в страната. По влажни сенчести места се срещат сладка и мъжка папрат, дебрянка, дълголистна мента, хвощ, горска пищялка, незабравка, бръшлян и др. По сухи, варовити терени растат по-топлолюбиви билки като мащерка, вратига, бял и жълт равнец, миши уши, полска белоочица, синя чубрица, жълт кантарион, лечебен камшик, еньовче и други. По буренливи места най-често се срещат тревист бъз, репей, коприва, синя жлъчка, мехунка, лечебна върбинка и други. От дърветата и храстите, които се използват в народната и официалната медицина, са установени дрян, липа, шипка (кучешка роза), смрадлика, ясен, глог и други.
Волският език е една от редките билки срещани в Странджа.
По - рано растението се е прилагало в официалната медицина, а сега само в народната. Листата на волския език имат омекчаващо действие, успокояват кашлицата, болката. Имат известно кръвоспиращо и противовъзпалително действие. При кашлица, дължаща се на различни причини, при жлъчни и бъбречни възпалителни заболявания, при гръдна жаба.

Билката Бабини зъби (Трабузан, Трибулус) Tribulus terrestris
Бабини зъби се използва и при нередовна менструация, билката се пие и при хронично възпаление на половите органи при мъжа и жената, Бабини зъби се използва е при мигрена, невралгия, бронхит, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, коклюш и др.

Жълт кантарион (звъника) Hypericum Perforatum
Жълт кантарион са голямо семейство растения. Около 370 вида от рода кантарион съществуват в цял свят с различно географско разпространение, включително и умерените и субтропичните региони на Северна Америка, Европа , Турция , Русия , Индия и Китай . Наименованието жълт кантарион се използва за всеки един от тях. Жълт кантарион е широко известен като средство за билково лечение при депресия.

Нов маршрут показва билките в Странджа, край с.Бръшлян. Чрез иформационни табла посетителите получават много полезна информация – как да подсилят имунитета си, как да поддържат нивото на кръвната захар, как да подобрят съня си и да се избавят от стрес с помощта на растенията. На финала на маршрута те могат да почетат и голямо форматната книга за билките, чийто страници се разлистват между стволовете на дърветата при наскоро ремонтираният заслон „Двата вриса”. През местността преминават голяма част от туристическите маршрути в региона, а заслонът предлага отлични условия за отдих на туристите, посетили това красиво Странджанско кътче. Заслонът предлага възможности за пикник. Местността Двата вриса предоставя отлични условия за наблюдение на птици. От ранна пролет до късна есен тук могат да се събират билки, гъби и горски плодове.