Apr. 3, 2016

Домашна лютеница с моркови и мед по Странджански

Необходими продукти:
Около 7 кг домати, тип “Рома”
Същото количество червени чушки, тип "Червена капия"
2 кг моркови
1/2 л олио
100-200 г пчелен мед
сол на вкус

За да си приготвите сами традиционната българска лютеница, е необходимо първо да си осигурите дисциплинирани помощници, които няма да избягат в сюблимния момент, преди беленето на чушките, разбира се, както и достатъчно свободно време.

Опитните домакини навярно знаят как да забъркат този български деликатес, който се слави с неповторимия си вкус, но за начинаещите ще са нужни малко напътствия.
Кулинарното приключение започва с печенето на чушките. Докато дойде време за беленето им, бланширайте доматите, обелете ги и ги прекарайте през пасатора. Може и по стария метод – с машинка за месо, която отделя люспите.

Пасираните (или смлени) домати изсипете в дълбока тава или в широка тенджера и ги оставете на котлона да се изваряват. Разбърквайте, за да не загорят на дъното. За пълното сгъстяване са нужни между 40 мин. до един час време – достатъчно за обелването и смилането на чушките (изчистете ги старателно от семето) и за сваряването на морковите.
Към изварените домати добавете и останалите зеленчуци, като продължавате да бъркате, най-добре с дървена лъжица. Постепенно добавяте към сместа солта и меда. Опитвайте, докато постигнете желания вкус.

Когато лютеницата е достигнала нужната гъстота (познава се като прокарате лъжицата по дъното на съда – трябва да остане следа, която не се затваря), прибавяте и олиото.
Бързо насипете червения разкош в затоплени бурканчета, затворете капачките и стерилизирайте за 10-15 минути. Каквото остане се излапва на място с топъл хляб и сирене.