Apr. 20, 2016

Канонът казва първото яйце да е червено!

Яйцата за Великден се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или във Велика събота преди Възкресение Христово. Задължително първото яйце се боядисва в червено. С него се чертае кръст върху челата на децата за здраве. После яйцето се оставя настрана от другите - най-добре до иконата вкъщи. С него се подменя яйцето от миналата година, което също е престояло, за да носи здраве и благодат на семейството.

Второто яйце също се оцветява в червено и се оставя в църквата в събота в края на литургията, която продължава след полунощ. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват.

Синьото символизира непорочността, виолетовото - кръста, зеленото - Христовите ученици, а жълтият цвят - самия Бог.

В древността яйцата се боядисвали с отвари от билки. През последните десетилетия вече започват да се украсяват, като се прилагат различни методи - с восък, желатин, листа и др. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяватс нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Модерни са екобоите на баба
Древна и приказновълшебна традиция, спазвана днес почти само с помощта на химически оцветители. Течни, на капсули, таблетки, като моливчета, сетне - желирани, седефени, перлени, на кристали, с термоукраса...

А как го правеше баба едно време?

С люспи от лук, червено зеле, чай и шума ефектът е поразителен.

Да си припомним кошницата с пъстри яйца в пастелни и естествени цветове - от розово и бледолилаво през синьо до нежно кафяво. Някои с мраморни оттенъци, други- с цветенца и послание ХВ. Ето го например оцветеното с люспи от лук яйце и надпис "Христос Воскресе", гравиран със сок от лимон. Ами да, киселината изчиства боята.

Суровите яйца се варят в три литра вода, към която са добавени две шепи люспи от кромид лук. Според желаната интензивност на боята се оставят да изстинат в запарката от 30 до 60 минути. Яйцата получават жълт цвят, бордо или топло кафеникаво. Всъщност никога не знаеш какъв ще е крайният резултат, изненадата винаги е приятна.

Яркорозови стават нашарените с кошенил яйца. Това багрило се внася, има го по дрогериите. Добива се от щитовидни въшки и в миналотосе е използвало за направата на червила. Малко количество, колкото на върха на ножа, се залива с гореща вода и в този разтвор се боядисват сварените предварително яйца.

С тюркоазеносин отблясък ще са яйцата с помощта на червеното зеле. Изцеждаме сок и ги накисваме в него. За мраморен ефект на черупките ги завиваме с листенца от зелето.

Билковите чайове оцветяват яйцата жълто-кафяво или сиво. Сварените яйца държим в гореща отвара от чай няколко часа. Вътре задължително добавяме и лъжица оцет. По-бързо става с настъргана кора от кампешево дърво. Има го в добрите оранжерии и ботанически магазини. Приготвя се отвара от стърготините и гореща вода, в която правим баня на яйцата.

А какви красоти само можем да сътворим с помощта на изобилието от пролетни цветове, листа и клонки.

Закрепваме цвят от иглика, детелинка или здравец за топлото яйце, увиваме с фин тензух или марля (по изключение може и парче от чорапогащник, защото днес сме настроени преди всичко екологично) и избираме някакъв естествен оцветител. Хубави мостри се получават и ако яйцето е опасано само с по-дебели конци.Обикновено се приготвя силна отвара от гореща вода и оцветяващата съставка, в която яйцата се държат най-малко 30 минути. Освен поместените в карето по-долу може да се използват и много други корени, подправки, чайове, плодове и зеленчуци, също черупки от орехи и черен чай. Много приятен оранжев цвят дава чаят от ройбос или хънибуш. При белите яйца интересни нюанси дават запарките от лайка, шафран и особено ким. Червените светлосенки пък идват от червената ряпа, цвеклото, доматите и сока от червени чушки. Известно е, че именно тук лъжица оцет подсилва цвета към посока светлолилаво. След боядисване ги гланцираме в кърпа, напоена със зехтин. Твърдо сварените боядисани яйца имат трайност 1-3 седмици.

Ако ви се вижда твърде трудоемко, от дрогериите може да закупите готови растителни екстракти. Тогава гидобавяме още докато варим яйцата.

По правило всички изкуствени бои, които се предлагат в търговската мрежа, трябва да са безвредни за здравето. Включително и готово боядисаните наши и вносни яйца в изкусително красива палитра.

СЪВЕТИ

- В литър вода варим половин кг люспи от лук до по-гъста консистенция. Добавяме супена лъжица оцет. Предварително увиваме всяко сварено вече яйце с люспа от стар червен лук, завиваме в тензух или алуминиево фолио, завързваме с конец. Държим в отварата до достигане на повече или по-малко наситен цвят.

- В литър вряща вода пускаме 20 г куркума, прибавяме яйцата и ги сваряваме до желаната твърдост. Те се оцветяват в пастелно жълто.

- Нарязваме на ситно две грудки червено цвекло. Сваряваме в литър вода. Прецеждаме отварата и добавяме лъжица оцет. Потапяме свареното яйце. Ефектът е от светло - до тъмночервено.

- В литър вода кипваме 500 г червено зеле. След това добавяме суровите яйца и ги варим в отварата. Получава се бледолилав цвят. Ако държим по-дълго, яйцето става на виолетови мраморни петна.

- Запарка от 10 пликчета черен чай в литър вода. После варим в нея суровите яйца. Резултатът е нежно кафяв рисунък.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПРИРОДНИ ЦВЕТОВЕ

- Червено цвекло - за червено-виолетов цвят

- Цвят от бъз (чрез варене или като сок) - за сивосинкав цвят

- Листа от червено зеле - червено до лилаво

- Чай от хибискус - червено

- Касис (като отвара или суров сок) - наситено синьо

- Червен касис - нежно червено

- Кора от червена ябълка - розово до червеникаво

- Цвят от ружа - пастелно синьо, прозрачно сиво

- Кора от бреза - червеникаво

- Листа от бреза - светлозелено

- Студен чай от мате - зелено

- Горещ чай от мате - липово жълто

- Листа от коприва - светлозелено

- Перуника - светлозелено до кафеникаво

- Листа от ябълково дърво - жълто

- Листа от бръшлян - зеленикаво

- Шафран - жълто, оранжево

- Цвят от люляк - жълто до светлолилаво

- Цвят от лайка - жълтеникаво

- Листа от клен (червен или жълт) - златисто-жълто

- Моркови - оранжево-жълто

- Изсушен цвят от паричка - охра

- Спанак - зелено

- Кора от дъб - мраморно кафяво

- Листа от лешников храст - кафяво

- Отвара от кафе - пъстрокафяво

- Магданоз - зелено

- Люспи от лук - тъмночервено до кафяво

Как да ги рисуваме с восък
Старата славянска традиция да украсяваме великденските яйца с восък е запазена не само у нас. Във Велинград и Самоков тя е доразвита в школи, които украсяват с писалка и разтопен пчелен восък. При нея се получава негативен рисунък - когато яйцето се боядиса, восъкът от него се стопява на свещ и орнаментите остават бели.

В района на Ихтиман използват друга восъчна техника, при която върху небоядисаното бяло яйце буквално се рисува с червен или черен восък.

Има и т.нар. многоцветни техники за боядисване с восък. При тях на изписаните с боя участъци се рисува с восък, след което яйцето се потапя и боядисва в друг, по-тъмен цвят. Когато восъкът се разтопи на свещ, се получават многоцветни великденски яйца.


www.24chasa.bg/Десислава Кулениева