Странджанска кухня

Apr. 20, 2016

Яйцата за Великден се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или във Велика събота преди Възкресение Христово. Задължително първото яйце се боядисва в червено. С него се чертае кръст върху челата на децата за здраве. После яйцето се оставя настрана от другите - най-добре до иконата вкъщи. С него се подменя яйцето от миналата година, което също е престояло, за да носи здраве и благодат на семейството.

Второто яйце също се оцветява в червено и се оставя в църквата в събота в края на литургията, която продължава след полунощ. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват.

Синьото символизира непорочността, виолетовото - кръста, зеленото - Христовите ученици, а жълтият цвят - самия Бог.

В древността яйцата се боядисвали с отвари от билки. През последните десетилетия вече започват да се украсяват, като се прилагат различни методи - с восък, желатин, листа и др. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяватс нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Модерни са екобоите на баба
Древна и приказновълшебна традиция, спазвана днес почти само с помощта на химически оцветители. Течни, на капсули, таблетки, като моливчета, сетне - желирани, седефени, перлени, на кристали, с термоукраса...

А как го правеше баба едно време?

С люспи от лук, червено зеле, чай и шума ефектът е поразителен.

Да си припомним кошницата с пъстри яйца в пастелни и естествени цветове - от розово и бледолилаво през синьо до нежно кафяво. Някои с мраморни оттенъци, други- с цветенца и послание ХВ. Ето го например оцветеното с люспи от лук яйце и надпис "Христос Воскресе", гравиран със сок от лимон. Ами да, киселината изчиства боята.

Суровите яйца се варят в три литра вода, към която са добавени две шепи люспи от кромид лук. Според желаната интензивност на боята се оставят да изстинат в запарката от 30 до 60 минути. Яйцата получават жълт цвят, бордо или топло кафеникаво. Всъщност никога не знаеш какъв ще е крайният резултат, изненадата винаги е приятна.

Яркорозови стават нашарените с кошенил яйца. Това багрило се внася, има го по дрогериите. Добива се от щитовидни въшки и в миналотосе е използвало за направата на червила. Малко количество, колкото на върха на ножа, се залива с гореща вода и в този разтвор се боядисват сварените предварително яйца.

С тюркоазеносин отблясък ще са яйцата с помощта на червеното зеле. Изцеждаме сок и ги накисваме в него. За мраморен ефект на черупките ги завиваме с листенца от зелето.

Билковите чайове оцветяват яйцата жълто-кафяво или сиво. Сварените яйца държим в гореща отвара от чай няколко часа. Вътре задължително добавяме и лъжица оцет. По-бързо става с настъргана кора от кампешево дърво. Има го в добрите оранжерии и ботанически магазини. Приготвя се отвара от стърготините и гореща вода, в която правим баня на яйцата.

А какви красоти само можем да сътворим с помощта на изобилието от пролетни цветове, листа и клонки.

Закрепваме цвят от иглика, детелинка или здравец за топлото яйце, увиваме с фин тензух или марля (по изключение може и парче от чорапогащник, защото днес сме настроени преди всичко екологично) и избираме някакъв естествен оцветител. Хубави мостри се получават и ако яйцето е опасано само с по-дебели конци.Обикновено се приготвя силна отвара от гореща вода и оцветяващата съставка, в която яйцата се държат най-малко 30 минути. Освен поместените в карето по-долу може да се използват и много други корени, подправки, чайове, плодове и зеленчуци, също черупки от орехи и черен чай. Много приятен оранжев цвят дава чаят от ройбос или хънибуш. При белите яйца интересни нюанси дават запарките от лайка, шафран и особено ким. Червените светлосенки пък идват от червената ряпа, цвеклото, доматите и сока от червени чушки. Известно е, че именно тук лъжица оцет подсилва цвета към посока светлолилаво. След боядисване ги гланцираме в кърпа, напоена със зехтин. Твърдо сварените боядисани яйца имат трайност 1-3 седмици.

Ако ви се вижда твърде трудоемко, от дрогериите може да закупите готови растителни екстракти. Тогава гидобавяме още докато варим яйцата.

По правило всички изкуствени бои, които се предлагат в търговската мрежа, трябва да са безвредни за здравето. Включително и готово боядисаните наши и вносни яйца в изкусително красива палитра.

СЪВЕТИ

- В литър вода варим половин кг люспи от лук до по-гъста консистенция. Добавяме супена лъжица оцет. Предварително увиваме всяко сварено вече яйце с люспа от стар червен лук, завиваме в тензух или алуминиево фолио, завързваме с конец. Държим в отварата до достигане на повече или по-малко наситен цвят.

- В литър вряща вода пускаме 20 г куркума, прибавяме яйцата и ги сваряваме до желаната твърдост. Те се оцветяват в пастелно жълто.

- Нарязваме на ситно две грудки червено цвекло. Сваряваме в литър вода. Прецеждаме отварата и добавяме лъжица оцет. Потапяме свареното яйце. Ефектът е от светло - до тъмночервено.

- В литър вода кипваме 500 г червено зеле. След това добавяме суровите яйца и ги варим в отварата. Получава се бледолилав цвят. Ако държим по-дълго, яйцето става на виолетови мраморни петна.

- Запарка от 10 пликчета черен чай в литър вода. После варим в нея суровите яйца. Резултатът е нежно кафяв рисунък.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПРИРОДНИ ЦВЕТОВЕ

- Червено цвекло - за червено-виолетов цвят

- Цвят от бъз (чрез варене или като сок) - за сивосинкав цвят

- Листа от червено зеле - червено до лилаво

- Чай от хибискус - червено

- Касис (като отвара или суров сок) - наситено синьо

- Червен касис - нежно червено

- Кора от червена ябълка - розово до червеникаво

- Цвят от ружа - пастелно синьо, прозрачно сиво

- Кора от бреза - червеникаво

- Листа от бреза - светлозелено

- Студен чай от мате - зелено

- Горещ чай от мате - липово жълто

- Листа от коприва - светлозелено

- Перуника - светлозелено до кафеникаво

- Листа от ябълково дърво - жълто

- Листа от бръшлян - зеленикаво

- Шафран - жълто, оранжево

- Цвят от люляк - жълто до светлолилаво

- Цвят от лайка - жълтеникаво

- Листа от клен (червен или жълт) - златисто-жълто

- Моркови - оранжево-жълто

- Изсушен цвят от паричка - охра

- Спанак - зелено

- Кора от дъб - мраморно кафяво

- Листа от лешников храст - кафяво

- Отвара от кафе - пъстрокафяво

- Магданоз - зелено

- Люспи от лук - тъмночервено до кафяво

Как да ги рисуваме с восък
Старата славянска традиция да украсяваме великденските яйца с восък е запазена не само у нас. Във Велинград и Самоков тя е доразвита в школи, които украсяват с писалка и разтопен пчелен восък. При нея се получава негативен рисунък - когато яйцето се боядиса, восъкът от него се стопява на свещ и орнаментите остават бели.

В района на Ихтиман използват друга восъчна техника, при която върху небоядисаното бяло яйце буквално се рисува с червен или черен восък.

Има и т.нар. многоцветни техники за боядисване с восък. При тях на изписаните с боя участъци се рисува с восък, след което яйцето се потапя и боядисва в друг, по-тъмен цвят. Когато восъкът се разтопи на свещ, се получават многоцветни великденски яйца.


www.24chasa.bg/Десислава Кулениева

Apr. 19, 2016

Как се променят хранителните навици на различните поколения и какви храни са били консумирани.
Преди 100 години хората са приемали екологично чисти продукти, в повечето случай произведени от тях, като основно са наблягали на месо, млечни продукти и зеленчуци. На масата се слагало само това, което семейството само е произвеждало. В повечето случаи жената в къщата е била домакиня и изцяло се е заемала с готвенето.
Проучване показва, че в далечното минало, семейството много по-често е закусвало, обядвало и вечеряло заедно, отколкото в наши дни. Други, любопитни факти са, че нашите прабаби и дядовци не познават вегетарианството и никога не са пропускали закуска. За това поколение първото хранене за деня е било най-важно.
През годините животът става все по-динамичен и труден. Големите градове се развиват много бързо и все повече хора предпочитат модерния живот пред земеделския. Отварят се все повече ресторанти и места за бързо хранене, а многобройните асортименти в магазините ни заливат от всеки ъгъл. Забързаният начин на живот и еманципацията при жените дават отражение и при времето, което слабият пол отделя за приготвяне на храна.
Според проучване, през 50-60-те и 90-те години на 20-ти век максимумът за стоене над печката става 2 часа. Храненията намалят до две на ден като масово се пропускат закуската и обяда. Най-предпочитаните храни са полуфабрикатите и тези, които не изискват много време за приготвяне, а обединяването на семейството е по-скоро около телевизора, отколкото около масата.
От няколко години насам все по-често започва да се говори за здравословни хранене и навиците на хората се променят много бързо. Започнахме да обръщаме внимание на здравето си и какво слагаме в устата си. Днес купуваме много повече плодове, зеленчуци и риба, отколкото преди 20-30 години. Набляга се предимно на протеини и по-малко въглехидрати.
В менюто си включваме полезни храни като семена, ядки и полезни заместители на вредните елементи. Започнахме да се интересуваме от качеството на храната, независимо колко по-скъпо би ни излязло и се вглеждаме внимателно в етикетите на храните.
Друг интересен факт е, че консумацията на захар е спаднала двойно за последните 5 години. Отвориха се множество заведения за здравословно хранене, магазини и ферми за био продукти, което води до вероятно подобряване и на здравето на човек. Здравословният начин на мислене се превръща в мода. Храненията се увеличават до 4-5 на ден, а часовият диапазон, в който поемаме храна е 7:30- 19:30. За сравнение, при предните поколения, последното хранене за деня е било межди 20:30- 22:00
Много неща се промениха през поколенията. И нещата ще продължават да се променят. За да сме здрави, трябва да обръщаме внимание не само на хранителните навици, но и на начина ни на живот. Повече пресни храни, повече спорт и по-малко стрес- това е тайната на дълголетието.

Как да стане по-привлекателно за живеене българското село?
Кои са хората в днешното българско село?
Как живеят и каква е тяхната надежда? …

Apr. 14, 2016

Освен за пречистване на кръвта, този сироп помага при ревматизъм, артрит, анемия.

Консумацията му помага за предотвратяване на различни респираторни и уринарни проблеми и загуба на коса.


Сега ще ви представим две рецепти, една от които по-лесна, а другата съдържаща мед и лимон:
Съставки:

– 1 кг млади листа от коприва
– 2,5 литра вода
– Захар (500 грама на всеки 500 мл течност), може да използвате подсладител.
Измийте и изцедете листа от коприва, сложете ги във вода и ги сварете на умерен огън за около един час като добавяте вода. Пресовайте сварената смес и отделете твърдата маса и така ще получите сиропа. Добавете захарта и разбъркайте до пълното и разтваряне. Налейте сиропа в стъклени бутилки и ги затворете.

Направете сок ​​с ¼ от сиропа и ¾ вода в чаша. Срокът на този сироп е 6 месеца.

2-ри начин.

Сироп съдържащ коприва, мед и лимон

Съставки:
– 400 г пресни млади листа от коприва
– Сок от 6 големи лимона
– 800 г захар
– 5 пълни супени лъжици мед от детелина (може и обикновен мед)
– 1 литър филтрирана вода.

Налейте вода в тенджера и добавете захарта. Поставете на котлона и разбърквайте от време на време ( нека да къкри в продължение на 5 минути). Ако има пяна на повърхността, махнете я с лъжица.
Измийте и нарежете листата от коприва, поставете в керамична купа и ги залейте с получения захарен сироп. Поставете похлупак и оставете да се задушат за 10 минути.
След това добавете лимоновия сок и меда. Изцедете получената смес. Налейте сиропа в бутилки, затворете ги и ги оставете на тъмно и прохладно място.
Направете сок ​​с ¼ от сиропа и ¾ вода в чаша.

Пийте сока ​​веднъж дневно. Същото се отнася и за първата рецепта.Източник: www.healthline.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com

Apr. 9, 2016

Необходими съставки:
еленско месо /сърнешко месо/ - 1, 5 кг
олио - 1 ч.ч. + 2 - 3 с.л.
сол
черен пипер
брашно - 1 с.л.
доматено пюре - 4 с.л.
гъби - 20 г дребни
масло - 1 бучка
марината - 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета.

Приготвяне на Сърна по ловджийски:

Накиснете сърнешкото месо в марината, приготвена от 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 нарязан едро морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета, които са повряли заедно за 5-10 минути. Нека сърнешкото месо престои в нея за 1 нощ.

На следващия ден го отцедете и го запържете в 1 ч.ч. загрята мазнина, като го обръщате, за да се зачерви равномерно.

Посолете го и го залейте с 1 ч.ч. от маринатата и 1 ч.ч. вода. Захлупете и оставете да се задушава за 1 час на слаб огън. Готовото месо нарежете на филийки и ги подредете в чиния.

Загрейте 3 с.л. олио и запържете дребните гъби. Към тях добавете 1 лъжица брашно, разбъркайте докато се запържи и то и прибавете доматената салца. Разредете запръжката със соса от задушаването на месото и при нужда долейте малко вода.

Оставете соса да ври за около 5-6 минути. Свалете от котлона и го разбъркайте с бучка прясно масло. Полейте сърнешкото със соса и поднесете с гарнитура от картофено пюре или ориз-пилаф.

Рецептата е от Бай Ставри.

Apr. 9, 2016

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
6 яйца
1/2 ч.ч. олио
краве масло за намазване
1 с.л. какао
1 ванилия на прах /ванилова захар/

Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците и белтъците на яйцата.

В суха купа разбиваме белтъците, докато станат на твърд сняг. Прибавяме захарта, продължаваме да разбиваме с миксер.

В отделна купа размесваме жълтъците с дървена шпатула, заедно с олиото. Към сместа добавяме ванилията, продължаваме да разбъркваме.

Към белтъците прибавяме жълтъците, внимателно размесваме с дървена шпатула.

Постепенно прибавяме брашното, разбъркваме в една посока.

Намазваме с малко краве масло форма за печене на кекс. Изсипваме сместа, като оставяме малка част от тестото /около 2-3 с.л./

Остатъка смесваме с какао, разбъркваме много добре. Изсипваме върху останалото тесто.

С помощта на вилица правим кръгообразни движения до дъното на формата, за да оформим шарка.

Поставяме формата за кекс в предварително загрята фурна. Печем 40 мин. на долен реотан. След като тестото набъбне, включваме фурната и на горно печене. Печем още 5 мин.

http://www.zvezdev.com