с.Младежко

Намира се на 38 км от гр. Малко Търново и на 50 км южно от Бургас. Разположено е в непосредствена близост до изворите на река Младежка. В района на селото могат да се видят "Леярниците" – пещери, които са били обитавани в Античността. На 1.5 км западно от Младежко са останките на най-голямата късноантична крепост за българска Странджа – "Голямото кале". До забележителностите на селото се стига чрез мрежа от маркирани пътеки, част от действащи пешеходни и смесени маршрути.

Неоспорими сведения, които да подсказват кога и как е било създадено селото, липсват, но намерените останки от късно антично селище говорят за неговия древен произход. През 19 и началото на 20 век селото носи името Карамлък (Тъмна река). До 1829 година е населено само с българи, малко по-късно се заселват и турци. До Освобождението (1878 година) населението било смесено – турци и българи. По времето на Балканските войни и след тях в Младежко се настаняват бежанци от Одринска Тракия. Под името "Тъмна река" селото съществува от 1934 до 1958 година, когато се преименува в чест на младежите, построили шосето по течението на реката. (Карамлък e горска ягода).

Над изворите се намират останките от най-голямата рановизантийска крепост в Странджа - Голямото кале. В целия район има 19 пещери като най-дългата от тях е Калето - 302 метра, а най-късата – Кошарата - 9 метра. Много известни са още пещерите Леярниците, Брежанка, които са използвани още от най-далечни времена.
Река Младежка е дълга около 40 км. Влива се в река Велека близо до Тракийски лагер, под Петрова нива. Старото й име е Кармълък, което в превод значи Тъмна река. Така се е наричало и самото село до 50-те години на миналия век, когато е преименувано на Младежко, заради младежите, които са изграждали пътя по реката. От него има останали 6 моста като само 2 от тях са възстановени наскоро, а останалите са срутени. В бистрите води на река Младежка може да се лови пъстърва. Множеството пещери при изворите на реката се обитават от многочислени колонии на прилепи, с голям брой ценни видове. Странджа е важно място за опазване на прилепите в България – тук са установени 24 от всички 33 вида за страната. Сред скалите западно от селото доскоро гнездеше египетски лешояд - все по-рядък вид за страната и Европа, който обаче въпреки 96
подхранванията, извършвани от природозащитниците в последните години не е наблюдаван.
Близо до селото и до реката са изградени басейни, в които студената вода на карстов извор се използва от почитателите на нетрадиционната медицина за лечение на болести на нервната система и сърдечносъдови заболявания най-вече през август месец. Славата на вировете с лековита вода се носела още по турско време. Говорело се, че тя помага на хора и животни. Ако някой стопанин успеел да излекува с нея стадото си, то непременно дарявал на местните едно животно.

Местността Голямото кале е на 1 км западно от село Младежко и там са открити останки на най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа. В центъра й се намира пещерата Калето, в която е открита керамика от късното Средновековие (ХІІ–ХІV век). При разкопките в крепостта са намерени материали от късната античност и доказателства, че нейното съществуване може да се свърже с развитието на металургията в региона.
Районът е особено живописен тъй като е заграден от каньоните на реките Близнашка и Евренозовска. До забележителностите се стига чрез мрежа от маркирани пътеки, част от действащи пешеходни и смесени маршрути. Съвсем скоро Дирекцията на Природен парк Странджа изгради нов атрактивен кръгов маршрут с. Младежко – изворите на река Младежка – Калето – Евренозово – с. Младежко с дължина 15 км, по който са изградени голям заслон, мостове над реката, наблюдателна кула и платформа и др. Наблюдателна кула и интересен дървен замък в района на Калето дават възможност за панорамни наблюдения в района и за истинска наслада от красивите гледки наоколо.