Хасково: Жителите на тополовградското село Синапово ще почетат героите от Илинденско-Преображенското въстание на събора на селото на 2 август.

Jul. 25, 2016

http://www.focus-news.net/news/2016/07/25/2273702/haskovo-zhitelite-na-topolovgradskoto-selo-sinapovo-shte-pochetat-geroite-ot-ilindensko-preobrazhenskoto-vastanie-na-sabora-na-seloto-na-2-avgust.html

Тополовград. Всяка година на 2 август жителите на тополовградското село Синапово посрещат гости от цялата страна на събора на своето село, съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Заедно с тях те почитат паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание, след което прокудени от родните си места техните далечни родственици свили гнездо тук. В селото открай време винаги се е е усещал патриотичния дух на родолюбивите предци. Независимо от промяната на датата на християнския празник Илинден, съборът в Синапово се провежда винаги на 2 август – дата, която пробужда съвестта, навява спомени разказани от прародители и близки.
Тази година събитието е посветено на 113-годишнината от знаменателното въстание. Съборът ще открие вечерта на 1 август кметът на селото Мария Караиванова. Същата вечер се организира и тържествена заря. Местните хора и гостите ще веселят оркестър „Тунджа”, едноименният танцов състав от град Ямбол, местните танцьори от състав „Това сме ние” и любимата на синаповци странджанска певица Жечка Сланинкова. На 2 август съборната програма започва с тържествена света литургия в църквата „Св.Пророк Илия”. С празничен концерт ще поздравят гостите си синаповските деца от Детската градина и любителски състави от местното читалище.

Открива се кампания по отпразнуването на 5-та годишнина от създаването на Български национален младежки фолклорен съюз

Aug. 2, 2016

http://www.cross.bg/bnmfs-mladezhki-suyuz-1516475.html#.V70vhE2L

/КРОСС/На 8.08.2016 г. ще се открие кампания по отпразнуването на петата годишнина от създаването на Български национален младежки фолклорен съюз. Ще бъдат организирани концерти в големите градове на България като София, Пловдив, Варна, Бургас и др. Организатори ще бъдат членове на съюза, живущи в съответните градове. В концертите, оргазнизирани от БНМФС ще участват както лауреати от НМФК „Орфееви таланти", така и известни изпълнители на народна музика, сред които Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Жечка Сланинкова, Данчо Радулов, ПФА "Странджа", Величка Златева, Георги Германов, Николай Докторов, Росица Пейчева, Нели Андреева, Костадин Михайлов, сестри Ставреви и др. По време на честванията, по случай 5 годишнината на БНМФС всеки настоящ или бъдещ член, който има идея за провеждане на фолклорно събитие в своя град, ще получи необходимата подкрепа и съдействие за осъществяването му. Целта е във все повече населени места в България да се организират фолклорни събития, които да преминат под егидата на 5 години БНМФС.

Благотворителни концерти до края на 2016 г. ще се проведат в градовете: Бургас - 25.10.2016 г., София - 03.11.2016 г., Варна - 13.11.2016 г. Те са част от Националната кампания на БНМФС и събраните средства от всички събития ще бъдат инвестирани в реализацията на младежки проекти.

Български национален младежки фолклорен съюз е сред най-авторитетните организации в полза на българския фолклор. Доказаният висок професионализъм и обхвата на мащабната си дейност говорят много за постиженията на младежката институция, бъдещето на българския фолклор!

Народният певец Костадин Михайлов празнува рожден ден с концерт

Aug. 11, 2016

http://www.kompasbg.com/burgas/item/513-narodniyat-pevetz-kostadin-mihailov-praznuva-rozhden-den-s-kontzert

Младият народен изпълнител Костадин Михайлов ще отпразнува 25-я си рожден ден по нетрадиционен начин. Той е избрал вечерта в неделя - на 14 август, да бъде на сцената на летния театър в Бургас и да празнува заедно с приятели и почитатели в Летния театър на Бургас. Затова и входът на концерта е свободен – като на празник.
„Заедно с мене на сцената ще бъдат Стоян Варналиев, Жечка Сланинкова, Стоян Ганчев и Златка Ставрева – държа да подчертая, че това са все мои близки хора“, казва народният певец, чийто корен е от странджанското село Бродилово. Има още нещо любопитно – от Бродилово ще има организиран транспорт, който ще докара всички негови съселяни, които желаят да станат част от празника.
Костадин Михайлов е пял в над 30 държави пред многобройна публика. Има издадени и две книги „Теренна фолклористика и теория на народната музика в Странджа“, а втората - „Кратка история на село Веселие“. Пее автентичен фолклор в съпровод на гайда и тъпан. Възпитаник е на бургаското СОУ „Добри Чинтулов“. Негови учители са Стоян Ганчев и Пенка Петрова. Има издадени три албума: „Събрали са се, събрали“, „От древността към вечността“ и „Странджа е българска“.

Жечка Сланинкова – живият огън на Странджа

Jun. 29, 2016

http://drum.bg/jechka-slaninkova-jiviat-ogan-na-strandja/

Една песен ще се носи винаги , докато има свят, докато има България и това е българската народна песен, дошла от дервни времена до нас-да напомня за събития и случки, за подвизи, възходи и падения на един стар народ, героичен и славен.На такъв народ е наследник и една от най-достолепните певици в Странджа-Жечка Сланинкова. Наричам я „Живия огън на Странджа”, защото тя го държи негасим със срещите с хората, с публиката и в цяла Странджа, и България.

С нищо несравним е гласът й – мек като хляба, и силен на странджанско биле.Глас с ясна дикция, изразително изпълнение, затрогващ и завладяващ, така че не можеш да слушаш само една песен-след първата искаш още и още, защото този глас те кара да се чувстваш Българин, повдига самочувствието ти и те носи над Странджанските възвишения.Ето така започва всичко в малкото странджанско село, с внушителното име на един върл закрилник на Българите и Българщината.Жечка Сланинкова е родена на 3 март 1962 г. в с. Индже войвода, Бургаско. На петгодишна възраст запява песните на Странджа планина. През 1976 г. на Националния събор на народното творчество в Копривщица получава първия си златен медал, а е само на 13 години. Средно образование завършва в музикалното училище в Котел, където доразвива таланта си, а в следващите три години преподава в музикалното училище в Широка Лъка. В този период от живота си Жечка Сланинкова осъществява записи с Оркестъра за народна музика на Българското национална радио, а по-късно и с музиканти от като Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Пейо Пеев, пее с Янка Рупкина,Галина Дурмушлийска, Данислав Кехайов, Красимир Станев, и др. До момента има десет издадени албума със странджански народни песни.Кое е различното и уникалното у Жечка Сланинкова? Това, че тя пее изключително и само песни от родния си край, песни нейни лични, така както може би , ще ги изпее само тя, и никой няма да я повтори-не защото не може, а защото то ако бъде повторена- песента няма да е същата, защото песните на Жечка Сланинкова са изваяни за нейния глас, те носят онзи типичен нейн стил, който никога не можеш да сбъркаш, никога и с никой друг, така както не можеш да сбъркаш Янка Рупкина, Верка Сидерова, Динка Русева, Комня Стоянова и пр., все майстор на песента-чийто достоен заместник е Жечка Сланинкова.

Чудя се и на онези дето се мъчат да я имитират.Разбирам , че го правят от обич и преклонение-но няма смисъл, Жечка е от онези изпълнители-дето не се повтарят, те нямат мярка и цена-щото просто са уникални, такива каквито са песните- произлязли от глъбините на народната душа, минали по древни и неравни пътища, песни стари като Кладенци, точно те са утолявали духовната жажда на народа ни по време на робството, на мъките и страданията-песните и манастирите- това е било спасението и начина да съхраним идентичността си.

Жечка Сланинкова се появи в едно време, когато някой си мислеха, че големите дарования вече свършиха- сякаш да опровергае това и да докаже, колко силен е българският ген.Появи се за да изпее песните си неповторимо, с онази красота на гласа си, която се вижда в танца на Нестинарката, в Овчаровата жалба, в майчината мъка и молба, в буйната и нестихваща любов мжду двама млади.

Песни, като тежки жълтици-дето нито се купуват, нито се продават – орисани вечно да греят върху снагата на България.

Песни легенди-които стоплят и радват душата-този пределно ясен звук, релефен, изсечен като с длето , който може да се преобразява безкрайно. Това изкуство на Жечка Сланинкова е изкуство на смелите линии и широкия замах стремящо се , с цялото си същество към светлината и простора, към ведрия полъх на вечно зелената природа, към необятните висини, където няма граници за смелия и дързък полет на човека.

автор: Добрин Добрев

Диригент: Димитър Христов
Българско национално радио 16 юни (четвъртък), Студио 1, 19:00
Специални гости: Жечка Сланинкова, Димитър Богданов, Иван Дяков и Русанка Комитова

Класиците на българската сватбарска музика

Jun. 16, 2016

http://programata.bg/?p=47&l=1&c=1&id=91349

Диригент: Димитър Христов
Специални гости: Жечка Сланинкова, Димитър Богданов, Иван Дяков и Русанка Комитова

Бургас: Стотици бургазлии присъстваха на площад "Тройката" на фолклорния концерт "Пъстра Цветница"

Apr. 25, 2016

http://www.focus-news.net/news/2016/04/25/2229881/burgas-stotitsi-burgazlii-prisastvaha-na-ploshtad-troykata-na-folklorniya-kontsert-pastra-tsvetnitsa.html

Бургас. Стотици бургазлии се стекоха на площад "Тройката", за да се насладят на фолклорния концерт "Пъстра Цветница", посветен на християнския празник. Това съобщават от Община Бургас. На сцената се изявиха Жечка Сланинкова, ПФА "Никола Гинов", танцов състав "Младост" и фолклорна формация "Чинките" при читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985".
Бургазлии имаха възможност да си закупят в празничния ден сувенир за Цветница или предстоящия Великден. Подаръците са изработени от възпитаниците на ОДЗ "Надежда", ОУ "Елин Пелин", СОУ "Константин Петканов" и СОУ "Петко Росен" от комплекс "Меден рудник". В работилниците децата от артшколата към читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" показваха и помагаха на всеки желаещ сам да си направи пъстри цветя от хартия, празничен венец, украсени свещи или яйца. Цветният празник организираха Община Бургас и читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985".

Празнични концерти радват бургазлии в „Меден рудник“ и в центъра

Apr. 24, 2016

http://burgas.topnovini.bg/node/702751

Няколко празнични концерта ще се проведат днес в Бургас по случай Цветница и наближаващия Великден.

Единият започва в 11.00 часа до параклис "Св. Димитър" в най-големия жилищен комплекс на града "Меден рудник". Негов организатор е читалище "Паисий Хилендарски". Участници в него ще бъдат детска фолклорна формация "Звъника", детска школа по гайда към читалището, танцов ансамбъл "Зорница" със солист Стоян Ганчев и ръководител Николай Парушев, фолклорен танцов клуб "Пламък" и дамска певческа група "Орхидея" към пенсионерски клуб "Демокрация". За децата ще има изнесени работилнички за изработка на красиви хартиени сувенири, посветени на големия християнски празник Възкресение Христово.

В същия час на открита сцена "Охлюва" в Морската градина състави от пенсионерските клубове в Бургас ще поздравят своите съграждани, а пред Летния театър в 11.30 часа ще започне концерт на Бургаския духов оркестър.

От 11.30 часа на площад "Тройката" жителите и гостите на града ще могат да се насладят на фолклорния концерт "Пъстра Цветница" с участието на Жечка Сланинкова, ПФА "Никола Гинов", танцов състав "Младост" и фолклорна формация "Чинките" при НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985". Децата от арт школа към читалището ще участват в работилници за изработка на цветя, свещи, великденски яйца и венци. Ще има и базар с предварително изработени празнични украшения и сувенири на децата от ОДЗ "Надежда", ОУ "Елин Пелин", СОУ "Константин Петканов", и СОУ "Петко Росен".

Лазаровден е

Apr. 23, 2016

http://www.focus-news.net/scandal/2016/04/23/5365/lazarovden-e.html

Агенция „Фокус”
Петър Парушев, Община Бургас: Интересна и разнообразна е празничната програма на Община Бургас. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас Петър Парушев, началник отдел „Култура” в Община Бургас, по повод празниците Лазаровден и Цветница и Великден. Събитията, посветени на Лазаровден, който празнуваме днес, започват от 11. 00 часа, на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината. „Ще се проведе детско шоу, а до Часовника ще бъде организирано едно детско ателие. Ще има забава с аниматори“, допълни той. От 17.00 часа на открита сцена "Охлюва" ще бъде представен и детският спектакъл "Рисувани приказки". Празничната програма на Община Бургас продължава на следващия ден, Цветница. Началото на празника ще бъде дадено с пролетен концерт на пенсионерските клубове в Бургас. Той ще се проведе на открита сцена "Охлюва", от 11.00 часа. На същото място, но от 17.00 часа ще бъде представена театралната постановка "От кулата", предназначена за най-малките. По думите му, празничната програма за Цветница ще има и в комплекс „Меден Рудник“. От 11.00 часа, до параклис „Свети Димитър“, НЧ „Паисий Хилендарски“ организира празничен концерт. Участие в него ще вземат фолклорна формация „Звъника“, детската школа по гайди, танцов ансамбъл „Зорница“ с ръководител Николай Парушев и солист Стоян Ганчев, както и фолклорен танцов клуб „Пламък“. „На 24 април, Цветница, от 11.30 на площад „Тройката“, всички бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на един фолклорен концерт под наслов „Пъстра Цветница“. Участие в него ще вземат фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“, танцов състав „Младост“ и фолклорна формация „Чинките“, добави Парушев. Краят на концерта ще бъде поставен от народната певица Жечка Сланинкова. По същото време, пред Летния театър в Приморски парк, ще се състои концерт на Бургаския духов оркестър.
Ралица МАРКОВА

Бургас: Богата концертна програма се предвижда за Великденските празници в града.

Apr. 20, 2016

http://www.focus-news.net/news/2016/04/20/2227556/burgas-bogata-kontsertna-programa-se-predvizhda-za-velikdenskite-praznitsi-v-grada.html

В неделя /24 април/ от 11.30 часа на площад "Тройката" жителите и гостите на града ще могат да се насладят на фолклорния концерт "Пъстра Цветница" с участието на Жечка Сланинкова, ПФА "Никола Гинов", танцов състав "Младост" и фолклорна формация "Чинките" при НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1985".

"Славеят на Странджа" ще пее всяка сутрин в ефира на Радио Варна

Mar. 26, 2016

http://bnr.bg/varna/post/100674000/slaveat-na-strandja-shte-pee-vsaka-sutrin-v-efira-na-radio-varna

Моме Йорданко, Йорданко,
от Бога ли си паднала,
или та майка родила -
та си ми толкоз хубава?
Байне ле, бате Иване,
не съм от бога паднала,
а най ме майка родила
имене както и тебе.
На личен ден, на Великден
и на по-личен кръстила,
и на по-личен Георгьовден...
В истинска музикална надпревара се оказаха трите песни от класацията за нова „Народна песен на седмицата” в предаването „Съботна трапеза”. Слушателите на Радио Варна отново трябваше да избират „най-хубавата”, всеки според личните си критерии и емоции, измежду изпълненията на Гергана Урумова, Надежда Брайкова и Жечка Сланинкова. В края на предаването вотът беше в полза на Жечка Сланинкова, която многобройните ѝ почитатели наричат „Славеят на Странджа”. Събралата най-много слушателски гласове песен „Моме Йорданко” ще звучи всяка делнична сутрин (28.03 – 01.04.2016), минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна. Записът е от албума „Песента е моят живот”, издаден през 2008 година, в който албум странджанската певица работи с аранжора Желязко Жеков. Приятно слушане!

Интервю за Вестник Минаха години брой 15 / 11.04.2016 година

500 тона заря за ЧНГ

Dec. 31, 2015

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/500_tona_zarya_za_chng-316255.html

Мамалев с шоу в Бургас
Графа, Криско и "Тутурутка" веселят Варна

Известният български актьор Георги Мамалев ще забавлява бургазлии в Новогодишната нощ. Този път комикът ще влезе в ролята на водещ на празнична програма в центъра на града. Певицата Преслава Пейчева ще бъде втората звезда в шоуто и ще подгрява настроението с популярни и обичани хитове. Празничният концерт на открито започва в 22,30 часа на площад "Тройката". Заедно с Преслава Пейчева, на сцената ще пеят групите "Остава" и "Джин Моник". В програмата ще участват още младият бургаски изпълнител Стефан Лалчев и странджанската певица Жечка Сланинкова. Голям концерт на открито са подготвили и в Поморие. Доброто настроение в последните часове на старата година е поверено на DJ Lazarony и група Ice Cream. Програмата започва в 22 ч. на външната сцена до читалище "Просвета 1888". С подбрани хитове и изненади те ще забавляват публиката, осигурявайки й подобаващо изпращане на 2015-та.

За всички купонджии Община Поморие осигурява безплатен превоз. Автобус ще се движи по линията на градския транспорт от кв. "Свети Георги" до центъра. Безплатен транспорт в новогодишната нощ ще има и в Бургас. Във Варна също се стягат да изпратят 2015 г. с мощен купон. Шоуто ще започне в 23 часа на площад "Независимост" и ще продължи до 3 часа. От кметството обещават звезден новогодишен концерт с на Графа, Криско и група "Мастило", Силвия Кацарова, младият изпълнител Дамян Попов българското оперно трио "Сопрано". На сцената в морската столица ще се качат и духов оркестър "Север" и група "Тутурутка". Лазерни ефекти пък ще създават настроение на хилядите варненци и гости на града, решили да посрещнат 2016-та на площада. С настъпването на новата година небето над морската столица ще бъде озарено от празнична заря.
standartnews.com

Бургас: С концерт на открито община Бургас посреща Нова година

Dec. 31, 2015

http://www.focus-news.net/news/2015/12/31/2172461/burgas-s-kontsert-na-otkrito-obshtina-burgas-posreshta-nova-godina.html

Бургас. С концерт на открито община Бургас посреща Нова година, предаде репортер на Радио „Фокус”– Бургас . Той ще се проведе на площад „Тройката”. Концертът ще започне от 22:30 и ще продължи до 01:00 ч. участие ще вземат Преслава Пейчева и групите „Те”, групите „Остава”, „Джин Моник” и Стефан Лалчев, който тази година се завръща на родна сцена. Лалчев е носител на 1-ва наградата от фестивала „Бургас и морето” 2008 година с песента „Не знаеш”. След празничната заря в полунощ, концертът продължава с участието на народната певица Жечка Сланинкова. Водещ на празничната новогодишна програма ще бъде актьорът Георги Мамалев. На всички присъстващи ще бъде раздадена баница с късмети.
Мария РУСЕВА

Богата програма в Бургас за Никулден

Dec. 1, 2015

http://www.kmeta.bg/bogata-programa-v-burgas-za-nikulden-60372.html

С близо 20 000 лампички ще грейне коледната елха в центъра на Бургас.

18-метровото изкуствено дърво се издига на пл. „Тройката” и тази година то ще свети с цветовете на Община Бургас – бяло, жълто и синьо. Голяма коледна елха ще има и на обновения гаров площад, както и пред сградата на Общината.

Дейността по украсяване на града тече с пълна сила вече близо месец и трябва да завърши най-късно до 2-4 декември. Официалното пускане на коледната украса ще е в Деня на Бургас – Никулден, по време на традиционния празничен концерт. Спектакълът ще започне от 17:30 ч. на пл. „Тройката”, а коледните светлини ще бъдат запалени от кмета на града Димитър Николов и малкия голям талант Иван Стоянов, който тази година представи България на детската „Евровизия”.

„Всяка година в града се провежда обществена поръчка за украсяване на улиците и площадите. С времето част от украсата се амортизира, така че за всяка Коледа имаме нови елементи и сега няма да направим изключение. Като пример мога да посоча главната улица „Александровска”, по която досега имаше само лампички, а сега ще има и отделни коледни мотиви.”, обясни Петър Парушев, началник на отдел „Култура” в Община Бургас, пред в. “Кмета.bg”

Тази година жителите и гостите на Бургас ще могат да се радват и на две коледни „градчета”, съставени от дървени къщички, предлагащи топли напитки и вкусна храна. Единият коледен базар ще се намира на познатото място – пл. „Тройката”, а другия ще е на ремонтирания площад пред катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Очаква се къщичките да отворят в началото на декември.

Коледна светлини ще има и във всички комплекси и квартали на Бургас. Основните пътни артерии в общината също ще бъдат тържествено осветени.

Цялата празнична подготовка на Бургас тази година ще струва около 59 хил. лв., които са заложени в културната програма на Общината. В тази сума влиза не само закупуването на самата украса и съоръженията, но и профилактиката и поддръжката им.

Още преди настъпването на коледно-новогодишните тържества Бургас ще се потопи в празнично настроение. През целия месец декември в черноморския град ще се провеждат различни концерти, спектакли, флашмобове, откривания на изложби и други забавления за всички възрасти.

В Навечерието на Коледа жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се насладят на три големи концерта. Първият ще се състои на 12 декември и ще е по повод 50-годшнината от създаването на ансамбъл „Странджа”. Вторият е посветен на 70-ия рожден ден на известният бургаски поет, актьори и режисьор Пейо Пантелеев. Представлението ще се състои на 13 декември в залата на Държавната Опера, като на сцената освен рожденика ще излязат редица обичани изпълнители, измежду които Тони Димитрова, Ваня Костова, Галя Ичеринска и много др. Големия коледен концерт на Бургаската опера ще се състои на 22 декември.

По традиция Бургас ще изпрати старата и ще посрещне Новата година с грандиозен спектакъл в центъра на града. Тази година водещ на шоуто ще бъде обичаният актьор Георги Мамалев, а на сцената ще излязат младият бургазлия Стефан Лалчев, странджанската певица Жечка Сланинкова, както и групите „Остава”, „Те” и „Джин Моник”. Точно в полунощ на трибуата ще се качи и кметът Димитър Николов, който заедно с всички присъстващи ще отброи последните минути от отиващата си 2015 година.

Георги Мамалев ще бъде водещ на Новогодишния концерт в Бургас

Nov. 23, 2015

http://www.focus-news.net/news/2015/11/23/2155661/georgi-mamalev-shte-bade-vodesht-na-novogodishniya-kontsert-v-burgas.html

Бургас. Георги Мамалев ще бъде водещ на Новогодишния концерт в Бургас. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас Петър Парушев, началник отдел „Култура” в община Бургас. „Участниците ще бъдат няколко много добри български групи: „Те”, „Остава”, „Джин Моник”. В концерта се включва и един млад изпълнител, който преди години спечели приз на „Бургас и морето” Стефан Лалчев”, каза Парушев. Той допълва, че фолклорът на новогодишния концерт е поверен на една доказана бургаска изпълнителка - Жечка Сланинкова. Празничният концерт на 31 декември ще започне в 22,30 часа на площад „Тройката”.
Началникът на отдел „Култура” в община Бургас каза още, че освен за коледните базари, се работи и по множество културни събития. Той допълва, че непосредстевно след Никулден, от 7-ми декември, ще се случи традиционният фестивал „Бургас танцува”. „Колегите от ОП „Летен театър, фестивали и концерти” събират желаещите, които ще се включат в това събитие. Характерното за него е, че всичко се случва на открито, само времето да позволява. На пл. „Атанас Сиреков” пред общината всички млади бургаски, таланти, формации, групи могат да се изявят. Събитието ще стартира в 18.00 часа и ще продължи цяла седмица. По този начин продължаваме тематично програмата от Никулден”, информира Парушев. По неговите думи, освен коледно дърво, базар и празнична украса, на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” ще има и сцена, на която млади таланти ще могат да се изявяват от 6 – 20 декември. Той каза, че заявки за участие на тази сцена се приемат от Младежки културен център. Според него, идеята е през цялото време да се случват различни културни събития, които да могат да дадат място за изява на бургаските таланти.
Петър Парушев съобщи, че се подготвят и два големи празнични концерта. По неговите думи, единият е юбилейният концерт на ПФА „Странджа”, който е посветен на тяхната 50-годишнина. Той ще се състои на 12 декември, в залата на Операта. „Другият голям спектакъл, който се подготвя за Коледните празници е свързан с един голям бургаски поет, който тази годна навърши 70 години – Пейо Пантелеев. Надсловът ще бъде „От любов изгарям”, както се казва и неговата последна поетична книга”, информира Парушев. Той издаде, че се водят разговори в него да участват изпълнители като Тони Димитрова, Руси Чанев, Ваня Костова, Галя Ичеренска, Бончо Гроздев, Георги Милтиядов, хор „Родна песен”. Събитието ще се състои на 13 декември от 18.00 часа в залата на операта.
Началникът на отдел „Култура” в община Бургас информира, че се подготвят и редица камерни концерти с класическа музика, която да настрои всички почитатели на музиката за празниците. „Те започват от 18 декември в КЦ „Морско казино” с концерта „Преди нощта на чудесата” с участието на Жельо Стоянов (цигулка) и Маргарита Петранова (пиано). Другият голям концерт е на 23 декември. Там се включва Весела Апостолова (сопран), Атанас Камиларов (кларинет и саксофон) и Благовеста Рядкова (пиано)”, допълва още Парушев.
Ивайло ПЕЕВ

Честит празник, Сливен!

Oct. 26, 2015

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1521581

Празникът за Деня на Сливен - Димитровден, на 26 октомври започва сутринта в 8.30 ч. с празнична Света литургия, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Свети Димитър". В 11.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои тържествена церемония по повод празника на Сливен, като ще бъдат издигнати националното знаме, знамето на Сливен и ЕО. Ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен; присъстващите ще положат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В 11.30 ч. пред Държавен куклен театър започва празник с участието на актьори от театъра. Също в 11.30 ч., на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен с участието на Жечка Сланинкова. В 13.30 ч. на крепостта Туида е началото на празника „Празнувай с твоя град" - концерти, игри, демонстрации. В 18.00 ч. в зала „Май" се открива изложбата „Фрагменти", изработена по проект, финансиран от Общински фонд „Култура".

Програмата за празника на Сливен - Димитровден

Oct. 17, 2015

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1516755

На 26 октомври е тържествената церемония на площада и концерт на АНПТ „Сливен" с гост народната певица Жечка Сланинкова, а на ларгото ще се проведе детски празник. Целия ден от 11.30 до 19.30 ще има забавления и атракции за всички възрасти на крепостта Туида. Навръх Димитровден крепостта ще бъде с безплатен достъп за гражданите и гостите на Сливен.

Теодосий Спасов, „Космически гласове“ и Хан Аспарух идват в Бургас за 3 март

Feb. 24, 2015

http://burgas.topnovini.bg/node/576643

Плеяда популярни изпълнители ще представят магията на българската музика в Бургас за националния празник 3 март, съобщиха от Община Бургас.

Теодосий Спасов и Фолк Квинтет, Женски хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева, актьорът Стойко Пеев, Невена Цанева и ПФА "Странджа" ще изнесат мултимедиен концерт-спектакъл "Благослов за България" в залата на Държавната опера в Бургас на 2 март от 18:00 часа.

В спектакъла са вплетени моменти от българската история и известни фолклорни песни. Актьорът Стойко Пеев ще пресъздаде образите на знакови исторически личности. Познаваме неговата игра от популярни ленти на българското кино. Той изпълнява главната роля в известния български филм "Хан Аспарух" на режисьора Людмил Стайков, Горан във "Време разделно" на Людмил Стайков и полковник Стамов в "Рокада" на режисьора Аспарух Николов.

"Бояна на порти седеше", "Мама Рада думаше", "Дилмано Дилберо", "Руфинка болна легнала", "Тебе поем", "Ирино, бяла тракийко" са само малка част от репертоара на Женски хор "Космически гласове". С тези песни формацията многократно е изправяла публиката на крака. "Космически гласове" е един от най-популярните български фолклорни състави и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес.

Специален концерт по повод националния празник ще има в "Меден рудник". Тай ще се проведе на 3 март от 11:00 часа в спортна зала „Никола Станчев”. Водещ на концерта ще е Никола Парашкевов. Участие в музикалната програма ще вземат Жечка Сланинкова и оркестър "Странджа", ФТА "Никола Гинов" и Танцов ансамбъл "Зорница".

Ето цялата програма за 3 март:

27 февруари (петък)

13:00 часа

КЦ "Морско казино", зала "А.Г.Коджакафалията",

Изложба "Оръжието на българина в борбите за национално освобождение"

02 март (понеделник)

18:00 часа

Държавна опера - Бургас

Празничен концерт спектакъл с участието на Теодосий Спасов и Фолк Квинтет, женски хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева, Стойко Пеев, Невена Цанева и ПФА "Странджа"

03 март (вторник)

11:00 часа

Ж.к. "Меден рудник", Спортна зала "Никола Станчев"

Празничен фолклорен концерт

С участието на Жечка Сланинкова и оркестър "Странджа", ФТА "Никола Гинов", Танцов Ансамбъл "Зорница", водещ Никола Парашкевов

11:30 часа

Община Бургас, пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

12:00 часа

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" № 15),

Паметник на руския лазарет и Паметници на българските възрожденци в Приморски парк

Шествие и полагане на венци и цветя

12:00 часа

Паметник на руските освободители

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести по повод 137 години от Освобождението на България

Заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България от османско иго

13:30 часа

Историческа експозиция, ул."Лермонтов" 30

Публична лекция "Руско - турската освободителна война 1877-1878 година"

и прожекция на късометражен филм "Паметници на признателността"

(предоставен от Национален Парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
05 март (четвъртък)
18:00 часа
Културен дом на нефтохимика
Премиерна прожекция за Бургас на игралния филм "Дякон Левски"