Mar. 28, 2016

Местността Църногорово

Параклисът „Св. Богородица“ се намира в местността „Църногорово“ на около 4 км югоизточно от гр. Малко Търново. Разположен е на десния бряг на река Църногоровска, сред една от най-красивите местности в района, любимо място за отдих на малкотърновци и гостите на града.

От незапомнени времена това свято място е на голяма почит от малкотърновци. Според преданието тук е имало древен манастир, а изворът – аязмо, от който и днес тече бистра вода, е с целебна сила.
Параклисът „Св. Богородица“ е изграден над самия извор в началото на XX в. На източната фасада на постройката през 1926 г. е оформена чешма, така че поклонниците да могат свободно да черпят от лечебната вода.
От 1914 г., в деня на Голяма Богородица – Успение Богородично (по стар стил, 28 август), в местността започва да се провежда т.нар Църногорски или Есенен панаир. Той и съборът при манастирчето „Св. Троица“ в м. „Пряслопът“ се смятат за приемници на прочутия Делиевски панаир (провеждал се е в м. „Св. Троица“ в землището на изчезналото голямо българско село Делиево), който след прокарването на границата в 1913 г. престава да се устройва. Макар и да не достига обхвата на предшественика си Църногорският панаир се радва на добро посещение. На него идвал народ от цяла Странджа и дори от вътрешността на страната. След 1944 г., тъй като местността е в гранична зона, в близост до границата с „враждебна – капиталистическа“ Турция, съборът е преустановен. След 1990 г. старата традиция е възобновена и Църногорският панаир става част от летните културни празници на Община Малко Търново. Всяка година през последната събота и неделя на август в м. „Църногорово“ се провежда голям събор с богата фолклорна програма и народни борби.

Специално внимание заслужават и вековните дървета около параклиса, сред които прави впечатление един 500-годишен цер – вид дъб, извисяващ мощната си снага на 26 м височина.Източници:
1. Георги п. Аянов – Малко Търново и неговата покрайнина, изд. „Странджански край”, гр. Бургас, 1939 г.