Apr. 21, 2016

Маслен нос - част от най-източния ръкав на Странджа планина.

Маслен нос е част от най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето. Намира се до град Приморско, заобиколен от огромни златисти плажове. Населен е от дълбока древност - на мястото където Ропотамо се врязва в Странджанските склонове, върху огромните скали изваяни от реката, е възникнал древния град Ранули. На устието на реката личат останките на римски град. На самия край на носа все още стоят зидовете на крепостта Тера, охранявала този бряг. През XIII-XIV век на носа е разположено пристанището Сива.
Голяма част от Маслен нос е включена в едноименната защитена територия от категорията "природна забележителност".

В района на Маслен нос се намира тракийското светилище Бегликташ.
Името на носа идва от миналото, Маслен нос имал лошата слава на лобно място на кораби, голяма част от които пренасяли амфори със зехтин, от там и името - Маслен нос. През турско робство - Зейтун борун. Според преданието тайнствени тунели свързвали Маслен нос с калето на Вълчан войвода.
Ако сте любител на гмуркането можете да се спуснете под водата в района на Маслен нос, кой знае може да откриете останките на потънали кораби или дори съкровище или да се отдадете на подводен риболов.

Ако пътувате с кола, в Приморско завийте на първия светофар вляво по улица "Иглика", която ще ви изведе извън града до намиращата се на около 2 км резиденция Перла. Тук трябва да оставите колата си и да продължите пеш по неподходящия за автомобили черен път, водещ към носа. Той започва в гората над резиденцията и се движи успоредно на брега. Разстоянието от е около 4 км, взема се за час. Към края пътят се разделя. Вдясно, покрай брега, се отива към самия нос, а отклонението вляво свършва след 100-200 м на северния скалист бряг на носа.
На Маслен нос има изградено военно поделение. От южната му страна има малък плаж. Ако продължите на северозапад от Маслен нос стигнете до сравнително запазения от човешко въздействие неголям залив Зигра.