Apr. 23, 2016

Голямобуковски манастир. Намира се на около 4 км от с. Голямо Буково, в Странджа планина.

Голямобуковски манастир "Живоприемний източник" е действащ манастир на Българската православна църква, част от Сливенската епархия.
Основан е през 12 век. Името на манастира е „Света Петка“. Състои се от трикорабна псевдобазилика и жилищна сграда.

Манастирът е бил разрушен и е възстановен през 1873 г. В олтара на храма се намира аязмото „Живоприемний източник“. Обявен е за паметник на културата.

Към лятото на 2005 манастирът е постоянно действащ. Строят се нови сгради. Църквата е изографисана, както и малката жилищна сграда.

Старите жилищни сгради на манастира, които до края на 80-те години на 20 век са били пионерски лагер, а после са били арендувани от животновъди са полуразрушени.

Съществува хипотеза, че на мястото на манастира през 14 век се е намирал известният Парорийски манастир "Свети Григорий Синаит" - люлка на исихасткото движение. В него са се подвизавали светците Теодосий Търновски и Ромил Видински.
Той е единственият обитаван манастир в Странджа планина. До манастира води черен път, който започва от самото село в източна посока, като първите 1-2 км са асфалтирани. Възстановяването на манастира започва през 1873 г. и приключва през 1887 г. Представлява комплекс от църква, полусрутен двуетажен каменен метох, едноетажна жилищна сграда и друга новострояща се. В олтарната и част се намира аязмото Живоприемний източник, за което се смята, че е лековито.